Damp/e-sigaretter

Det finnes mange ulike typer dampere/e-sigaretter, men felles for alle er at de består av et batteri, et fordamperhode (“coil”) som blir oppvarmet, og e-juice/e-væske som dermed fordamper. Fordamperhodet må byttes med jevne mellomrom. Både størrelsen og mulighetene for innstillinger på dampeutstyret varierer mye. De fleste forhandlere selger startsett som er enkle å bruke.

Det er ofte mulig å mikse produkter, for eksempel å bruke ulike juice-tanker på den samme batteridelen. Noen dampere er imidlertid laget integrert, og kan ikke mikses med andre. Det er også kommet flere såkalte “pod”-systemer på markedet. Dette er dampere der du bytter hele tanken, ikke bare fordamperhodet.

Noen dampere egner seg best til munn-til-lunge-teknikk (MTL), mens andre egner seg for direkte lungedrag (DL). De fleste ønsker å begynne med MTL, noe som likner mest på den måten man røyker sigaretter.

Det kan være vanskelig å orientere seg i mangfoldet av produkter og forhandlere. Vi anbefaler at du melder deg inn i en dampegruppe på facebook, der du kan få tips, råd og støtte fra andre som har vært nybegynnere.

Dampegruppa – Norges største dampefellesskap.

NDS Forbrukergruppe

Damp i Norge

DampNorge Forum

Hva inneholder e-juice?

Da de aller fleste som damper har skiftet fra tobakksigaretter, bruker de fleste nikotin i juicen. Les mer om nikotin her. I tillegg består væsken av PG (propylenglykol – E 1520), VG (vegetabilsk glyserin – E 422) og smakstilsetninger.

E-sigaretter har et spesielt stort potensial som skadereduksjons-alternativ for røykere. Det er for det første fordi det er vesentlig mindre skadelig. I en rapport fra 2018 fastslo Public Health England at damping er minst 95 prosent mindre skadelig enn tobakksrøyking – ut fra det vi vet i dag. Dessuten er passiv damping ikke skadelig.

For det andre har det vist seg å være et effektivt og attraktivt alternativ til tobakksrøyking. Det har lenge vært flere røykeslutt-legemidler på markedet, men det er mange som ikke klarer å slutte med disse. Blant dampere er det svært mange som kan fortelle at det først var med dampen de klarte å slutte å røyke. Årsakene kan for eksempel være at det finnes attraktive produkter, og den “røyke-liknende” følelsen ved å trekke inn og blåse ut damp og god smak.

Hva sier loven?

Du kan kjøpe dampeutstyr og nikotinfri e-juice lovlig i norske dampebutikker og nettbutikker. Foreløpig er det ikke lov å selge e-juice med nikotin i Norge, men dette blir endret i 2020. Kilde: Helsedirektoratet

Det er 18-årsgrense for å kjøpe dampeutstyr, og butikkene har ikke lov til å reklamere for det. Bruk av e-sigaretter er omfattet av røykeloven, så det er forbudt å dampe alle steder hvor det er forbudt å røyke.

Nikotinholdig e-juice eller sterkere nikotin til å blande ut kan du kjøpe lovlig i EU-land (med noen unntak), enten ved å ta det med selv, eller kjøpe fra nettbutikk. I loven heter det at ved innførsel kan ikke mengden overskride mer enn tre måneders forbruk, og det kan bli avkrevd at du har en legeattest på at du bruker det som røykeavvenningsprodukt. Det kan være lurt å be legen om en slik attest, for å ha liggende til det eventuelt trengs.

Hvor mye er tre måneders forbruk? I praksis blir dette beregnet til 10800 mg nikotin. Husk også at det er lurt å holde seg under «tollgrensen» på 350 kroner, så slipper du å betale merverdiavgift og toll.

I 2020 blir det lov å selge nikotinholdig e-juice i Norge, siden vi da innfører TPD (EUs tobakksproduktdirektiv). Nikan vil fortløpende informere om nye regler når de blir kjent.

Hva koster det?

Å begynne å dampe er ikke så dyrt som mange tror. Følgende er et priseksempel som vi i Nikan mener er realistisk kostnad for det første året som ny damper.

Priser vil variere fra butikk til butikk, og forbruket vil variere fra bruker til bruker. Dette er ikke en fasit, men et estimat basert på et produkt i nedre prissjiktet som passer nybegynnere bra.  

Endura T-18
  • 600 kr for 2 stk Innokin T18-II  
  • 900 kr for 50 stk fordamperhoder/coiler
  • 3500 kr for 1500 ml e-juice (ca 4 ml per dag)

Man trenger ikke 2 stk Innokin T18-II, men det er greit å ha minimum to dampere slik at man  lett kan variere mellom smaker, og ha en i backup når den ene er til lading.

Mange vil også synes at 50 fordamperhoder i løpet av et år er mye. Variabler som er av stor betydning her er hvilken e-juice en benytter, og hvilket dampemønster en har. Noen e-juicer vil ødelegge et fordamperhode i løpet av relativt kort tid.  Andre e-juicer er mer vennlig mot fordamperhodet, og fordamperhodet kan vare i flere uker.

Den største kostnaden ligger i e-juice. Mange tester seg igjennom flere e-juicer før de finner sin favoritt. Små flasker koster mer enn store flasker. Noen e-juicer er dyrere enn andre. Mange lager også e-juicen sin selv, og da er kostnaden svært lav. Men det er ikke noe vi anbefaler nybegynnere å gjøre.

Selvsagt trenger man ikke kjøpe alt vi har listet opp her første gang man oppsøker en dampebutikk og kjøper utstyr. Et typisk førstegangsinnkjøp kan se slik ut (vi bruker fortsatt Innokin T18-II som eksempel):

  • 299 kr for 1 stk Innokin T18-II (det følger 2 stk fordamperhoder med i settet)
  • 149 kr for 30 ml e-juice

For under 450 kroner har du da fått det du trenger for å komme deg igjennom den første uken som ny damper.

Til sammenligning koster en pakke sigaretter ca 125 kroner i dag. Røyker du 15 sigaretter om dagen koster dette ca 656 kroner per uke (over 34 000 kroner per år). Røyker du 20 sigaretter om dagen koster dette 875 kroner per uke (over 45 000 kroner per år). Sammenlignet med sigarettrøyking er altså prisen for damping veldig lav – nesten bare en tiendedel!

Myter og skremselshistorier

Det eksisterer mange myter om damping. Spesielt etter negative oppslag i media er det mange som må overbevise familie, venner og bekjente om at disse ikke stemmer med virkeligheten. Vi i Nikan har derfor oversatt svar på en rekke vanlige myter og skremselshistorer som Dadafo (Danske e-damperes forening) i sin tid laget:

Den er like aktuell i dag som den gang den ble laget for et par år siden:

Myter og skremselshistorier om damp