«You Don’t Know Nicotine» Hva vet du om nikotin?

Nikan har den glede av å introdusere vår første gjesteskribent Bård Marius Malmin, som har engasjert seg i dampepolitikk i en årrekke. Bård er administrator for Facebook-gruppa A Billion Vapers.

Bård Marius Malmin

I 2016 hadde undertegnede den ære av å intervjue Aaron Biebert, David Goerlitz og Karl E. Lund etter at Milwaukee-filmskaperen Aaron Biebert hadde sin premiere på «A Billion Lives» i Norge. Den gang var søken etter den fulle og hele sannhet i fokus, og filmen avslørte en del bånd mellom de store bedriftene i legemiddelindustrien og tobakksindustrien. Det var mange sterke krefter i sving den gang, og nå er altså filmteamet tilbake med sin nye film: «You Don’t Know Nicotine». I dag spør Aaron Biebert oss om hva vi egentlig vet om nikotin. 

Anti-røyk-budskapet om at nikotin er et vanedannende og farlig stoff har eksistert siden midten av åttitallet. Disse synspunktene har i grunn lenge vært allment akseptert som sannheter. Den mest populære beskrivelsen av nikotin er at det er farligere og mer vanedannende enn heroin. Men hva om det nå viser seg at nikotin kan være livsendrende på en positiv måte for mange? I denne nye dokumentaren stilles spørsmål som; Hva er egentlig sannheten om nikotin? Hva er det som blir holdt skjult, og hvorfor?

Bruken og konsekvensene av nikotin er nøye undersøkt av den prisbelønte Milwaukee-filmskaperen i hans siste film. Selv sier Aaron at han har vært enda nøyere denne gangen. “You Don’t Know Nicotine” hadde premiere lørdag 26. september, og på grunn av Covid-19 kunne ikke premieren finne sted på en kino. Produsenten viste filmen utenfor, på en stor parkeringsplass der regler for sosial distansering kunne følges.

Selv tror jeg at forskning om nikotin fremover kan bane vei for fremskritt og gode resultater i flere behandlingsformer. Det er forsket på bruk av nikotin for å bekjempe Parkinsons og schizofreni. Dette er fascinerende, og jeg personlig vil vite om nikotin virkelig er det vi blir fortalt at det er; nemlig vanedannende og farlig. Jeg vil også vite om det skjules eller hemmeligholdes livsendrende informasjon om nikotin i dag.

Ta for eksempel nikotin i dampetanker, mods og podsystemer. Dette har allerede forbedret helsen til mange røykere verden over. Det faktum at avhengighet kanskje ikke stemmer (er nikotin virkelig så farlig, samt vanedannende, alene?), er noe flere undrer på.

Filmen «You don’t know Nicotine” vil hjelpe oss med å få svar på mange spørsmål. Filmen er i ferd med å fortelle hele verden nyhetene fra den aller siste forskningen som er gjort på nikotin:

  • Hvor vanedannende er det egentlig?
  • Forårsaker nikotin kreft? 
  • Hva gjør det med en tenårings hjerne?
  • Er det fordeler for voksne som bruker nikotin? 

Det er snart på tide å få vite sannheten. La oss glede oss til å kunne se filmen på nett den 20. november. 

Jeg gleder meg til å se funnene i denne filmen, selv om de kan få noen (inkludert meg) til å føle ubehag. Det jeg forventer av Aaron Biebert og hans erfarne team er sannheten om nikotin.

Kevin Crowley (Vapinglinks), en høyt engasjert dampeforkjemper, spurte Aaron Biebert: «Hva er målet ditt for denne filmen?» 

Aaron Biebert svarte: 

Jeg vil at verden skal vite at negativitet og løgner rundt sannheten om nikotin påvirker fler enn bare de som bruker det. Det er mange viktige spørsmål som diskuteres akkurat nå rundt om i verden, men dette emnet må brytes ned og løftes opp på en mer gjennomtenkt måte. Vi tror denne filmen kan hjelpe til med å starte den globale samtalen. Vi er glade for at folk overalt skal få se den.

Aaron Biebert

Aaron Biebert har i det siste vært til og fra sykehuset med nyrestein. Jeg spurte Aaron om det var noe han ville tilføye i artikkelen min, og da svarte han kjapt fra sykesengen:

«Denne filmen har fokus på å utløse diskusjoner med allmennheten. Vi nevner også Norges lave røyketall blant kvinner. Jenni (vår produsent) har familie som opprinnelig er fra Horten, så vi er spesielt takknemlige for all interessen og støtten vi har fått i Norge. Vi har faktisk mange venner der.

Jeg ser frem til å høre hva alle tenker etter å ha sett den. Avhengig av hvor mye støtte vi får, kan vi ha budsjett til å redigere ekstra intervjuer og annet innhold.» 

Filmen vil være tilgjengelig på nett fra 20 november 2020.