Det høres nesten for enkelt ut til å være sant

Nikan kom i kontakt med Tonje Tjernmoen fra Moss som har byttet fra røyk til snus. Vi spurte om hun kunne tenke seg å dele sine erfaringer med å bytte fra røyk til snus med oss og våre lesere. Det var ikke nei i hennes munn.

Snus er for mange en effektiv metode for å kutte ut den farlige sigarettrøyken med et nikotinholdig produkt som er langt mindre skadelig. Du kan lese mer om snus her.

Vi startet med å stille noen innledende spørsmål til Tonje som kunne fortelle at hun er 31 år.

Hun er samboer med Chris og har 2 barn. Hun bor på Jeløya i Moss og er selvstendig næringsdrivende i frisørbransjen. 

Videre kunne hun fortelle at hun hadde røyka i ca 12 år og har brukt snus de siste 3,5 årene.

Nikan spurte hvordan det hadde vært å bytte fra røyke til snus.

Jeg opplevde faktisk byttet som ekstremt enkelt. Det var helt overraskende. Jeg kombinerte ikke. Jeg la røyken helt fra meg og opplevde ikke røykesuget før første festen jeg var på etter at jeg byttet. Trodde jeg hadde veldig lyst på røyk, fikk prøve fra ei venninne og merket med en gang at jeg syns det smakte skikkelig drit. Og sånn har jeg hatt det siden. Høres jo nesten for enkelt ut til å være sant sikkert, men jeg har helt ærlig ikke savnet røyken og har ikke hatt noen problemer med å bytte. Problemet nå er vel heller at jeg ikke klarer å slutte å snuse.

– Helsemessig ser jeg at lukte- og smakssansen har blitt bedre. Jeg blir mer sjelden syk, og når jeg først blir forkjøla osv så føler jeg ikke at det varer like lenge som tidligere. Tidligere kunne jeg hoste i flere uker etterpå. 

Tonje kan også fortelle at hun har diabetes type 1, hun har alltid hatt store svingninger i blodsukkerverdier, men dette har ikke endret seg nevneverdig etter at hun byttet til snus. Hun sier at hun noen ganger ønsker at hun heller hadde diabetes type 2 da det forskes mye mer på det området.

Nikan har sjekket ut forskning om diabetes og snus, og det viser seg at det finnes enormt mye stoff om snus og diabetes  2, men at det er vanskelig å finne god forskning om diabetes type 1. 

Vi kan lese litt om snus og diabetes på hjemmesiden til Folkehelseinstituttet.

Det er sannsynlig at høyt forbruk av snus øker risikoen for diabetes type 2 og metabolsk syndrom, men det står ingenting spesifikt om type 1.

På Folkehelseinstituttet sin nettside ligger det også en studie utført av Karl Erik Lund og Tord Finne Vedøy fra fra mars 2019 .

Der står det blant annet at korrekt informasjon om snus vil gi bedre folkehelse. Det vil oppmuntre røykere til å bytte til snus i så stor grad at befolkningen vil få en helsegevinst.

De mener at tilgjengeligheten til snus har redusert sigarettforbruket gjennom å være en metode for røykeslutt, noe som også er tilfelle for Tonje her i intervjuet.

Forskerne Lund og Vedøy mener at helsemyndighetene bør tilrettelegge slik at tobakksbrukere kan ta informerte valg. 


https://www.fhi.no/nyheter/2019/tar-feil-om-risikoforskjell-mellom-snus-og-sigaretter/