Det er stadig fler som søker etter alternativer til røyking og flere som forsøker snus. Men hva i all verden er det, og er det egentlig så trygt som det påstås?
Nikan søker hele tiden å holde seg oppdatert. Denne gang fant vi en artikkel i The Spinoff, et New Zealandsk nettsted som dekker nyheter innen en rekke temaer som blant annet forskning, forretningsliv, kultur og musikk.
Vi ser det er disputt om artikkelen i snusmiljøet da den kun omtaler porsjonssnus og det faktum at det ikke er tillatt med tobakk i snusen på NZ. Nikan har allikevel valgt å oversette store deler av artikkelen for å synliggjøre hva som rører seg innenfor snusområdet og da det tross alt er en del gode fakta om snus i artikkelen.
Hva er snus?
Snus er en liten pose fylt med oppmalt tobakk i pulverform eller tobakksfri snus. Denne posen legges mellom leppene og tannkjøttet.
Hvorfor ønsker noen å bruke snus?
I utgangspunktet er det viktigste salgsargumentet for snus at det er en måte å få nikotininntak på uten at du inhalerer røyk. Det kan medføre betydelig skadereduksjon å bytte fra røyk til snus ettersom mye av skaden fra røyking kommer fra det å inhalere røyken. I praksis gjør det også nikotinbruk mulig når som helst og hvor som helst. I teorien er det ikke forbudt å snuse på arbeidsplasser slik som med røyk, men i praksis er det flere organisasjoner og arenaer som ikke tillater snusbruk.
Og snus begynner nå å bli mer populært på New Zealand?
Det blir det sakte, men sikkert. Cosmic Corner er en av få forhandlere av snusprodukter i landet. Nell Rice, innkjøpssjef for Cosmic, sier at det fortsetter å vokse i popularitet. «Vi har hatt det på markedet i omtrent seks måneder, og det er definitivt en nisje. Det er allerede superpopulært i Europa. Akkurat nå er det flere menn i Sverige som snuser enn røyker.” Rice sa også at det egentlig ikke var noen slags observerbar forbrukeretterspørsel etter snus på New Zealand før nylig, men interessen øker med tilgjengeligheten.
Så er det, eller er det ikke, tobakk?
Snusproduktene som selges på New Zealand inneholder ikke tobakk. Faktisk antyder helsedepartementets retningslinjer at tobakkssnus er forbudt på New Zealand. Men mens snus som ikke inneholder tobakk er fremdeles underlagt R18 (går ut fra at R18 er en lokal lovgivning for New Zealand, red anm.) som tilfellet er med alle nikotinprodukter. Men snus er ikke på andre måter underlagt de samme lovene som sigaretter.
Hvordan det?
Snus kan merkes på en måte som ikke lenger er tillatt for andre tobakksprodukter. Dermed blir snusprodukter billigere enn enn de skadelige tobakksproduktene.
Så det er billigere og mindre skadelig. Bør alle snuse?
Ikke nødvendigvis, og det er veldig viktig å merke seg at slike produkter absolutt ikke er ufarlige. Det kan medføre at du blir avhengig av nikotin, som aldri er en god ting å bli hekta på. Det har blitt utført forskjellige studier på helseeffektene av bruk av snus, noen konkluderer med at det korrelerer med høyere nivåer av kreft i munn-, svelg- og bukspyttkjertelen enn om du aldri hadde brukt snus. Når det er sagt, Jenesa Jeram fra NZ-initiativet fant i en rapport ut at snus kan fungere som et skaderedusjonsverktøy, ettersom “folk røyker for nikotinet, men de dør av tjære”. Jeram antydet også at det var fornuftig å ha andre verktøy slik som snus for beslutningstakere for å nå “Smokefree 2025-målet”, i stedet for å bare øke skatten på sigaretter år etter år.
Er det andre bivirkninger av snus?
Det å slutte med røyk eller andre nikotinprodukter er det som forårsaker de verste bivirkningene, til forskjell fra å bytte til et mindre skadelig nikotinprodukt.Opinionen er usikre på om skadereduserende produkter som damp eller snus faktisk hjelper folk til å slutte å røyke, da nikotinavhengigheten fortsatt er tilstede. Innledende bruk av snus kan forårsake svimmelhet og oppkast, spesielt for de som ikke allerede er avhengige av nikotin.
Er det faktisk en god opplevelse å bruke snus?
Her vil meningene variere. Seniorforfatter på Spinoff, Alex Casey prøvde det imidlertid nylig, og oppsummerte munnfølelsen til en negativ to-ords anmeldelse: “Det brenner.”