Intervju med Kjetil Aakenes i Skausaft AS

I forbindelse med Stopptober ble Nikan invitert på besøk i produksjonslokalene til Skausaft AS der vår representant ble møtt av bedriftens likeframme, nordnorske grunnlegger, Kjetil Aakenes og hans produksjonsmedarbeider, Aakenes er både daglig leder og en av eierne av Skausaft AS. Vi ble vist rundt, og benyttet anledningen til å stille ham noen spørsmål om bedriften.

Når startet du Skausaft, og når ble det et AS?

Den første flasken med navnet Skausaft på gikk ut i 2014, og vi ble et AS året etter.

Hva var motivasjonen for å starte en dampebutikk?

Jeg hadde aldri planer om å starte noe som helst. Jeg begynte å dampe, men syntes ikke noe av det jeg kjøpte smakte særlig mye eller godt.  Siden jeg hadde erfaring som kokk og kjøkkensjef og kjente litt til smakskjemi, mente jeg at jeg kunne lage bedre e-juicer selv. Så jeg kjøpte tredve forskjellige aromaer jeg visste jeg kunne like, og satte i gang å prøve. Kanskje hadde jeg flaks, men de to første juicene jeg laget var de kjente Skausaft og Elefantmelk. Jeg elsket dem, og delte selvfølgelig med venner. De delte med sine venner igjen, og før jeg visste ordet av det begynte jeg å få mailer og telefoner fra komplett fremmede som ville ha disse juicene. Jeg klarte ikke å si nei til noen, men etterhvert måtte jeg ta noen kroner i betaling for råvarer og tid. Da begynte jeg også å forstå det enorme behovet for lett tilgang til trygg, god og nikotinholdig e-juice i Norge. Det var et paradoks at det finnes hundre tusen utsalgssteder for tobakk, men e-juice var forbudt. Det provoserte meg veldig.

Det var temmelig mange selgere i det svarte markedet allerede i 2014, og de solgte stort sett singelsmaker, betalte ikke MVA og skatt og brydde seg lite om produktene de solgte var trygge, rene eller hadde riktig styrke. Jeg følte det var mitt ansvar å gjøre noe med det. Men jeg ville gjøre det helt åpent og offentlig, med regnskapskontor og gjennom et AS, og betale skatt og MVA. Så fikk jeg heller ta sjansen på anmeldelser, politi og det hele. Det viktigste for meg var at norske dampere fikk trygge juicer fra et ansvarlig firma. At staten kalte det hele ulovlig kunne jeg ikke bry meg om.

Hvor mange ansatte har dere, og hva er deres rolle(r) i bedriften?

Produksjonsmedarbeider hos Skausaft

Vi er bare to fast ansatte. Takket være god organisering og planlegging har vi klart oss med det til nå. I tillegg har vi en del tilkallingshjelp på pakke- og postsiden, og eiere som gjør en del egeninnsats. Vi kjøper også inn mange tjenester vi kanskje kunne utført selv. Men fra 1. januar 2020 vil vi ansette folk både på salg og på produksjonssiden. Hvis ikke TPD (Tobakksproduktdirektivet. red.anm.) skaper uforutsette problemer, vil vi i løpet av 2020 være seks hel- og deltidsansatte.

Fortell litt om Skausaft som produksjonsbedrift.

Vi utvikler alle produkter selv, og produserer dem i eget laboratorium. Selv om vi har investert i mye teknisk utstyr, skjer mye av produksjonen manuelt. Ingenting er helt overlatt til maskiner eller automatisering, mennesker har kontroll med hvert eneste trinn. Det er avgjørende, siden vi ikke selger ferskvarer. Alle våre produkter er lagret lenge og nøye kontrollert. Hver eneste batch testes. Hver produksjon, hver eneste dråpe juice og hvert eneste milligram nikotin registreres og loggføres. Alle råvarer har MSDS og er fullt sporbare tilbake til produsent, alle aromaer er også loggført og registrert. Etter modning og en stabiliseringsperiode oppbevares alle produkter kjølig før salg. Vi har over 4000 liter kjølekapasitet, pluss et kjølerom på 30 kvadratmeter for oppbevaring. All nikotin er også sporbar og registrert og oppbevares i sikkerhetsskap som er brannsikkert og innbruddssikkert. Vi har strengere hygiene- og rengjøringsrutiner enn de fleste matvarelaboratorier, og vår lab steriliseres hver natt av UVC-lys.

Hele produksjonsprosessen fra mixing til pakking og utsending skjer hos oss i Norge. Skausaft er 100% norske varer, fra idé og helt frem til damperen, noe vi er veldig stolte av.

Aakenes fra Skausaft og Bendigtsen fra Nikan foran et av de mange juiceskapene i pakkerommet.

Med alle restriksjonene som har blitt pålagt forhandlere de siste årene, har motivasjonen for å fortsette å drifte endret seg?

Så lenge myndighetene forhindrer norske dampere fra lett tilgang til nikotinholdig e-juice, er min motivasjon på topp. Jeg synes det er helt uhørt at tobakk skal være tilgjengelig på alle hjørner, men e-juice må folk kjøpe fra utlandet som et legemiddel med alle de praktiske vanskeligheter det medfører.

De gangene jeg føler motivasjonen vakler, er heller når vi som firma blir anmeldt til politiet av andre dampebutikker, eller når jeg personlig mottar trusler og angrep fra eiere av dampebutikker som selger nikotin svart og under bordet og lyver om det. Eller når såkalte dampeforeninger er mer lojale mot myndighetene enn de er mot damperne og prøver å sabotere vår virksomhet. Da kan jeg kjenne at jeg begynner å bli litt lei av å legge ned så mye innsats. Men jeg har lovet at jeg skal holde på med dette så lenge det er nødvendig for å sikre norske damperes tilgang til et livreddende alternativ.

Frykter du at du må legge ned når TPD innføres i Norge?

Nei, jeg er overbevist om at norske myndigheter kommer til å regulere dampingen fornuftig. TPD, med adgang til kontroll og godkjenning av produkter, vil bli bra for norske dampere. Jeg frykter kanskje gebyrene som vil komme. Hvis myndighetene holder fast ved de «fantasigebyrene» de presenterte i forbindelse med høringen for tre år siden, må norsk produksjon avsluttes og legges ned. Ingen kan betale slike summer. Da vil norske dampere bare ha utenlandske varer. Men de vil til gjengjeld være tilgjengelige overalt.

Jeg har også to andre bekymringer i forbindelse med dette: Den ene er at billig, farlig dampeutstyr og «søppeljuice» fra Kina blir tilgjengelig på enhver butikk. Dampeutstyr bør selges av godkjente forhandlere som kan gi opplæring, starthjelp og informasjon. Det vil gi en mye høyere slutterate enn billige kinasett på Europris eller Spar.

Den andre bekymringen er for norske selvblandere, de som lager sin egen juice. En begrensning på nikotin på 20 mg og 10 ml vil være ødeleggende for selvblandere og dem som bruker shortfill og konsentrater. Da vil vi miste mange dampere tilbake til tobakken.

Flasking og korking av e-juice.

Skausaft baserer seg hovedsakelig på salg av e-juice til norske forbrukere selv om det ikke er lov i Norge i dag. Hva er grunnen til at dere velger å gjøre dette?

Som jeg har sagt tidligere: Jeg synes staten har sviktet norske røykere som ønsker å slutte. Damp er det beste, tryggeste og mest effektive røykesluttmiddelet som finnes. Enkelte undersøkelser antyder at damp er 85 ganger mer effektivt enn andre midler. Damp har potensiale til å skape den første, HELT røykfrie generasjonen i historien. Denne muligheten må ikke verden somle bort, Norge må ikke somle den bort. I bl.a. USA, India og Australia har man gått til massive angrep på dampingen for å beskytte statenes inntekter fra tobakksalget. Den politikken dreper folk og fyller sykehusene. Skausaft er ikke først og fremst en dampebutikk, vi er en del av kampen for å få synliggjort og løftet frem damp som røykesluttmiddel.

Hva tenker du andre Norske produsenter av e-juice bør fokusere på?

Utvikle egne produkter, dokumentere ALT man gjør, bruke bare sporbare og trygge råvarer, organisere det i et AS, betale skatt og MVA – kort sagt gjør alt skikkelig. Og selger du med nikotin, gjør det ÅPENT slik Skausaft har gjort i seks år nå. Slutt å skjule nikotinsalget, IKKE bruk uregistrert og innsmuglet nikotin. Og SAMARBEID! Norske e-juiceprodusenter er kolleger, ikke konkurrenter. Vi har bare EN konkurrent, og det er utlandet.

Vi tror at Skausaft og vår lab kan oppnå godkjenning som produsent av e-juiceprodukter. Vi er forberedt på å foreta betydelige utvidelser av lab- og produksjonskapasitet. Andre utviklere skal ikke trenge å gjøre denne jobben om igjen. Vi har som mål å være en bedrift som også produserer for andre juiceutviklere og butikker.