Intervju med en IQOS bruker (heat not burn)

Denne uken har vi intervjuet IQOS-brukeren Aga Sadlowska i forbindelse med Stopptoberkampanjen. Aga har vært festrøyker i mange år, og begynte etterhvert å røyke fast. Etter å ha byttet over til IQOS opplever hun de samme positive fysiske forbedringene som f.eks. e-sigarettbrukere gjør.

Les intervjuet her:

1: Når begynte du å røyke, og hvor lenge har du røyket?

Jeg begynte sent på videregående, men var lenge en festrøyker. Tidlig i 30-årene begynte jeg å jobbe på steder der det var folk som røykte daglig og som tok røykepauser. Da ble det veldig fristende å bli med, og jeg begynte å røyke daglig.

2: Hvor mange sigaretter røyket du pr dag da du sluttet?

Jeg røyket mellom 5 og 10 sigaretter på jobb og noen få hjemme de dagene jeg ikke jobbet, siden jeg hadde sigaretter liggende.

3: Hvilke strategier har du brukt for å unngå å gå tilbake til røyken?

Jeg har ikke noe behov for å røyke når jeg bruker IQOS. For meg har det fungert som en fullverdig erstatning. Ikke bare det, jeg har også blitt så vant til smaken, at jeg opplever røyksmak som veldig vond. Det smaker askebeger. Det inntrykket hadde jeg aldri hatt før jeg begynte med IQOS, selv i perioder da jeg ikke røykte så mye, men bare av og til. Men hvis jeg prøver å røyke nå, er det sjelden jeg klarer å gjøre meg ferdig med en sigarett. Det er den effekten av IQOS som jeg synes har vært mest til hjelp med røykeslutt.

4: Hvor ofte/lenge opplevde du røyksug etter å ha byttet over til Heat not burn/IQOS?

Jeg har aldri opplevd sug etter røyk. Så lenge jeg har Heets («minisigarettene» man bruker sammen med IQOS systemet. red.anm.) og en oppladet IQOS, tenker jeg ikke på røyk.

IQOS fra Philip Morris. (bilde hentet fra www.pmi.com)

5: Hvilke forbedringer i helsen har du opplevd etter at du byttet ut sigarettene med heat not burn?

Hos meg forårsaket røyking veldig fort hoste, muligens fordi jeg har astma. Jeg hadde også betydelig dårligere kondis i perioder da jeg røykte daglig. Disse problemene opplever jeg ikke med IQOS i det hele tatt, og forbedringa kom ganske umiddelbart.

6: Hvor mange Heets bruker du pr dag i dag?

Noen dager bruker jeg ingen i det hele tatt, spesielt hvis jeg er mye på farta. Hvis jeg sitter hjemme og leser eller jobber med et eller annet, bruker jeg gjerne opptil 5 Heets. På fest går det gjerne med 10 stykker. Jeg har også sluttet å røyke på jobb. Jeg tar rett og slett ikke med meg IQOS, og siden jeg ikke tåler røyksmaken så veldig godt lenger blir jeg ikke fristet til å kjøpe eller bomme røyk.

7: Har du noen tips til andre som ønsker å slutte å røyke ved hjelp av Heat not burn?

Å være konsekvent med å bruke Heets istedenfor røyk. Tilvenning til Heets og avvenning fra røyksmaken er i min erfaring den beste beskyttelsen mot tilbakefall.

8: Har du fått hjelp via sosiale medier? Hvordan respons har du fått blant de rundt deg?

Jeg har ikke fått hjelp via sosiale medier, jeg begynte med IQOS fordi jeg har folk rundt meg som bruker det. Jeg har opplevd at folk som har sett meg med IQOS har vært veldig interessert. Mange mente, i likhet med meg, at IQOS er det nærmeste du kommer røyk uten å røyke. Jeg anbefaler IQOS til alle som ikke ser på e-sigarett som et alternativ.