Intervju med en damper

I forbindelse med Stopptober har Nikan intervjuet noen personer som har sluttet å røyke ved å bytte til andre, mindre helseskadelige nikotinprodukter.

Først ut er damperen Kristin Kvamme Halvorsen som har dampet på e-sigaretter nå i tre måneder og føler at hun i dag er helt røykfri. Hun er medlem av blant annet Dampegruppa på Facebook, og vi stilte henne følgende ni spørsmål:

1: Når begynte du å røyke, og hvor lenge har du røyket?

Jeg begynte å røyke når jeg var ca 16 år, rundt 1983/84, med to opphold ved graviditet. Så har jeg hatt et opphold på 10 år, fra 2002-2012, men har røyket sammenhengende de siste 7 årene.

2: Hvor mange sigaretter røyket du pr dag da du sluttet?

Jeg røyket ca 12 røyk pr dag.

3: Hvilke strategier har du brukt for å unngå å gå tilbake til røyken?

Jeg har kun holdt meg til damp, og da har det vært enkelt. De første 10 dagene så både røyket jeg og dampet, og trappet gradvis ned på sigarettene.

4: Hvor ofte/lenge opplevde du røyksug etter å ha byttet over til e-sigaretter?

Har egentlig ikke hatt noe røykesug. Jeg trappet gradvis ned på sigarettene, og etter 10 dager brukte jeg kun damp. Da hadde jeg mer lyst på det enn sigaretter. Etter det har jeg ikke hatt noe røykesug, og koser meg med kaffe og damp sammen med min mann som fortsatt røyker.

5: Hvilke forbedringer i helsen har du opplevd etter tre måneder uten sigaretter?

Jeg har fått bedre pust, mindre hoste og bedre kondisjon – og etter bare en uke med kun damp så har jeg ikke hostet opp noe brunt slim, sånn som jeg gjorde når jeg røyket.

Da jeg røyket så hadde jeg mye pipelyder i brystet, og dette forsvant på under en måned på kun damp

6: Hvor mange mg/ml e-væske bruker du pr dag i dag, og hva slags utstyr bruker du?

Jeg bruker ca 4ml juice pr dag, og brukte 12mg/ml første måned, trappet ned til 6mg/ml andre måned og nå er jeg på rundt 2mg/ml. Jeg er ikke så avansert på utstyr – og damper MTL (munn til lunge). Da bruker jeg en Eleaf iStick Pico, med Innokin Zlide tank. Og så bruker jeg en Eleaf Basal. Bytter litt på disse to.

7: Har du noen tips til andre som ønsker å slutte å røyke ved hjelp av e-sigaretter?

Mitt beste tips er vel det å trappe gradvis ned på sigarettene, og å sette seg et mål om når en ønsker å være helt røykfri. Jeg satte meg som mål at innen 14 dager på nedtrapping så skulle jeg være røykfri, og takket være dampen så klarte jeg det på 10 dager. Jeg mener det er bedre å trappe ned på sigarettene enn å kutte tvert.

8: Hvilke smaker foretrekker du på e-sigarettene du bruker? Og hva tenker du det gjør for din røykeslutt om disse ikke lenger er tilgjengelige?

Jeg foretrekker diverse søte fruktsmaker, og hadde blitt veldig lei meg dersom de forsvinner. Men jeg hadde fortsatt å dampe uansett, for jeg ønsker ikke å gå tilbake til sigaretter.

9: Har du fått hjelp via sosiale medier? Hvordan respons har du fått blant de rundt deg?

Jeg har fått litt hjelp angående utstyr via dampegrupper på Facebook. Har fått masse skryt og oppmuntring fra både mann og barn, men også fra resten av familie og venner. Mine voksne barn er veldig glad for at jeg har byttet ut sigarettene med damp.

Tusen takk for intervjuet! Har du noen kommentarer før vi avslutter?

Ettersom jeg har sluttet før å røyke, både med og uten hjelpemidler, så må jeg bare nevne at det aldri har vært så enkelt å slutte som denne gangen. Så jeg anbefaler røykeslutt med damping på det sterkeste. Jeg har gått fra 12mg nikotin til 2mg på disse 3 månedene.